Zpracování hub

SUŠENÉ HOUBY

Dávejte dobrý pozor, aby byly houby správně usušené (jinak budou plesnivět). Že jsou houby správně usušené, poznáte když hezky chrastí a snadno se lámou. Nejvhodnější je uložit usušené houby do vzduchotěsných sklenic nebo látkových pytlíků a uskladnit je na chladném a temném místě. Abychom sušené houby znovu oživili, namočíme je před vařením na 20 minut do teplé vody (v horké by nezměkly). Vodu z namáčení můžeme použít do vývaru. Velký pozor je potřeba dávat také na obyčejné babky. Při sušení se na nich totiž množí parazit zvaný nedohub, který nás může ohrozit. 


sušení hub v sušičce - nejlepší způsob sušení hub

  1. houby ze sušičky jsou dokonale zbaveny vlhkosti
  2. sušíme na 40 - 50 stupňů několik hodin (záleží na původní vlhkosti hub)

sušení hub na niti

  1. navlékněte houby na niť 
  2. houby zavěste na stinné a dobře větrané místo
  3. zajistěte, aby se na houby během sušení neprášilo, nebo se jinak neznečišťovaly

sušení na síťovině

  1. pro sušení zvolte stinné a vzdušné místo
  2. na noc je nutné houby schovat a chránit je před navlhnutím
  3. houby můžete dát také sušit na topení
  4. zajistěte, aby se na houby během sušení neprášilo, nebo se jinak neznečišťovaly


sušení hub v troubě

  1. ideální je sušit houby na mřížce
  2. sušíte-li na klasickém plechu, vložte nejdříve pečící papír (houby se nepřilepí)
  3. ze začátku sušte v troubě na 20 - 30 stupňů (houby se nezapaří)
  4. v polovině sušení můžete začít sušit na 50 - 70 stupňů
  5. troubu nechte lehce otevřenou (musí odejít pára)
  6. houby pravidelně otáčejte

HOUBY V OCTOVÉM NÁLEVU

  • čerstvé houby (asi 2 - 2,5 litru nakrájených hub)
  • sůl (13g)
  • ocet (225 ml)
  • hořčičné semínko (1 lžička)
  • 2 x bobkový list
  • 35 g cukr krystal (krupice)
  • cibule (pár plátků)
  • pepř celý (10 kuliček)
  • voda na nálev (0,5 litru)
  1. ze všech uvedených ingrediencí uvaříme nálev
  2. nálev necháme trochu vychladnout
  3. houby očistíme a nakrájíme.
  4. houby převaříme asi 2 minuty ve vodě s trochou soli a octa.
  5. potom houby propláchneme pod studenou vodou.
  6. houby plníme do čistých sklenic
  7. můžeme přidat na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli nebo kousky papriky
  8. houby zalijeme octovým nálevem a sterilujeme při teplotě 85 °C po dobu 20-30 minut
  9. houby v octovém nálevu uchováváme v temnu a chladu

HOUBY V SOLI

(před použitím je nutné houby omýt vodou nebo při vaření počítat s jejich větší slaností)

  1. zpracujeme v poměru 1 část soli ku 3 částem hub 
  2. je důležité střídat vrstvi soli a hub
  3. první a poslední vrstva je vždy sůl
  4. poslední vrstva hub musí být solí zcela pokryta
  5. po 3 - 4 hodinách se objem hub v nádobě zmenší (sůl odebírá vlhkost), v tomto stadiu můžeme nádobu doplnit další vrstvou soli a hub
  6. houby uložte na chladné a tmavé místo
  7. spotřebujte do 12 měsíců


HOUBY V TUKU

  1. pokrájené houby uvařte (vařte min. 15 minut)
  2. uvařené houby vložte do čisté sklenice a zalijte olejem (lze použít i sádlo nebo máslo)
  3. doporučuje se přidat několik zrnek pepře, pár stroužků česneku a dva bobkové listy do každé sklenice
  4. Poté uzavřeme sklenice a zavaříme - doporučuje se pasterizace opakovaná až 3x.

MRAŽENÉ HOUBY

(spotřebujte do 6 měsíců)

  1. houby očistíme a nakrájíme 
  2. vodu osolíme a přivedeme k varu
  3. houby vložíme do vařící vody a povaříme až 15 minut
  4. po vychladnutí vložíme houby do vhodné nádoby nebo sáčku a vložíme do mrazáku
  5. spotřebujte do 6 měsíců

HOUBOVÉ KOŘENÍ (PRÁŠEK)

(Houbové koření je využíváno do polévek, gulášů, pod maso, do omáček a sekaných mas)

  1. Na přípravu prášku jsou použity houby tuhé, například třeně hlívy ústřičné a bedle. 
  2. Usušené plátky hub jsou pomlety na masovém mlýnku a prosety přes hrubší sítko. 
  3. Větší zbylé kousky je možno rozdrtit v mixéru a znovu prosít přes jemné sítko. 
  4. Je možné přidat trochu soli a vše promíchat. 
  5. Prášek je uchováván ve skleničkách s dobrým uzávěrem. Prášek přijímá ochotně vlhkost a následně plesniví. 

KOŘENĚNÉ HOUBY V ALKOHOLU

Upozornění: Alkohol se nesmí kombinovat s halucinogenními houbami a dále například s hnojníkem inkoustovým, jehož požití spolu s alkoholem má podobný následek jako účinky antabusu, který se používá v protialkoholních léčebnách, nezkoušejte kombinovat alkohol s jinou houbou než je uvedeno níže!


  1. 75 g hub - liška nebo hlíva
  2. 5 ml / 1 lžička kmínu
  3. 1 citron
  4. 1 červená feferonka
  5. 1 1/2 šálku vodky
  6. vše vložíme do čisté sklenice
  7. necháme 2 - 3 týdny odstát (houby spadnou na dno)