Zpracování hub
SUŠENÉ HOUBY
Dávejte dobrý pozor, aby byly houby správně usušené (jinak budou plesnivět). Že jsou houby správně usušené, poznáte když hezky chrastí a snadno se lámou. Nejvhodnější je uložit usušené houby do vzduchotěsných sklenic nebo látkových pytlíků a uskladnit je na chladném a temném místě. Abychom sušené houby znovu oživili, namočíme je před vařením na 20 minut do teplé vody (v horké by nezměkly). Vodu z namáčení můžeme použít do vývaru. Velký pozor je potřeba dávat také na obyčejné babky. Při sušení se na nich totiž množí parazit zvaný nedohub, který nás může ohrozit.
sušení hub v sušičce - nejlepší způsob sušení hub
- houby ze sušičky jsou dokonale zbaveny vlhkosti
- sušíme na 40 - 50 stupňů několik hodin (záleží na původní vlhkosti hub)
sušení hub na niti
- navlékněte houby na niť
- houby zavěste na stinné a dobře větrané místo
- zajistěte, aby se na houby během sušení neprášilo, nebo se jinak neznečišťovaly
sušení na síťovině
- pro sušení zvolte stinné a vzdušné místo
- na noc je nutné houby schovat a chránit je před navlhnutím
- houby můžete dát také sušit na topení
- zajistěte, aby se na houby během sušení neprášilo, nebo se jinak neznečišťovaly
sušení hub v troubě
- ideální je sušit houby na mřížce
- sušíte-li na klasickém plechu, vložte nejdříve pečící papír (houby se nepřilepí)
- ze začátku sušte v troubě na 20 - 30 stupňů (houby se nezapaří)
- v polovině sušení můžete začít sušit na 50 - 70 stupňů
- troubu nechte lehce otevřenou (musí odejít pára)
- houby pravidelně otáčejte
HOUBY V OCTOVÉM NÁLEVU
- čerstvé houby (asi 2 - 2,5 litru nakrájených hub)
- sůl (13g)
- ocet (225 ml)
- hořčičné semínko (1 lžička)
- 2 x bobkový list
- 35 g cukr krystal (krupice)
- cibule (pár plátků)
- pepř celý (10 kuliček)
- voda na nálev (0,5 litru)
- ze všech uvedených ingrediencí uvaříme nálev
- nálev necháme trochu vychladnout
- houby očistíme a nakrájíme.
- houby převaříme asi 2 minuty ve vodě s trochou soli a octa.
- potom houby propláchneme pod studenou vodou.
- houby plníme do čistých sklenic
- můžeme přidat na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli nebo kousky papriky
- houby zalijeme octovým nálevem a sterilujeme při teplotě 85 °C po dobu 20-30 minut
- houby v octovém nálevu uchováváme v temnu a chladu
HOUBY V SOLI
(před použitím je nutné houby omýt vodou nebo při vaření počítat s jejich větší slaností)
- zpracujeme v poměru 1 část soli ku 3 částem hub
- je důležité střídat vrstvi soli a hub
- první a poslední vrstva je vždy sůl
- poslední vrstva hub musí být solí zcela pokryta
- po 3 - 4 hodinách se objem hub v nádobě zmenší (sůl odebírá vlhkost), v tomto stadiu můžeme nádobu doplnit další vrstvou soli a hub
- houby uložte na chladné a tmavé místo
- spotřebujte do 12 měsíců
HOUBY V TUKU
- pokrájené houby uvařte (vařte min. 15 minut)
- uvařené houby vložte do čisté sklenice a zalijte olejem (lze použít i sádlo nebo máslo)
- doporučuje se přidat několik zrnek pepře, pár stroužků česneku a dva bobkové listy do každé sklenice
- Poté uzavřeme sklenice a zavaříme - doporučuje se pasterizace opakovaná až 3x.
MRAŽENÉ HOUBY
(spotřebujte do 6 měsíců)
- houby očistíme a nakrájíme
- vodu osolíme a přivedeme k varu
- houby vložíme do vařící vody a povaříme až 15 minut
- po vychladnutí vložíme houby do vhodné nádoby nebo sáčku a vložíme do mrazáku
- spotřebujte do 6 měsíců
HOUBOVÉ KOŘENÍ (PRÁŠEK)
(Houbové koření je využíváno do polévek, gulášů, pod maso, do omáček a sekaných mas)
- Na přípravu prášku jsou použity houby tuhé, například třeně hlívy ústřičné a bedle.
- Usušené plátky hub jsou pomlety na masovém mlýnku a prosety přes hrubší sítko.
- Větší zbylé kousky je možno rozdrtit v mixéru a znovu prosít přes jemné sítko.
- Je možné přidat trochu soli a vše promíchat.
- Prášek je uchováván ve skleničkách s dobrým uzávěrem. Prášek přijímá ochotně vlhkost a následně plesniví.
KOŘENĚNÉ HOUBY V ALKOHOLU
Upozornění: Alkohol se nesmí kombinovat s halucinogenními houbami a dále například s hnojníkem inkoustovým, jehož požití spolu s alkoholem má podobný následek jako účinky antabusu, který se používá v protialkoholních léčebnách, nezkoušejte kombinovat alkohol s jinou houbou než je uvedeno níže!
- 75 g hub - liška nebo hlíva
- 5 ml / 1 lžička kmínu
- 1 citron
- 1 červená feferonka
- 1 1/2 šálku vodky
- vše vložíme do čisté sklenice
- necháme 2 - 3 týdny odstát (houby spadnou na dno)