Zajímavosti o houbách

Dřív to bývaly rostliny

Houby dřív patřily do skupiny rostlin. Později jim byla vyčleněna samostatná kategorie. Mykologové a vědci totiž tvrdí, že jsou evolučně víc příbuzné živočichům, než rostlinám. Rostou téměř všude, jedlé druhy se dají konzumovat a z některých hub můžeš dokonce i stavět. Speciálně vyšlechtěné a zvláštním způsobem vysušené podhoubí je podle vědců pevnější než beton

Houba na 10 kilometrech čtverečních

Václavky jsou nesmírně chutné a oblíbené houby. Můžete je nakládat do sladkokyselého láku, konzumovat vařené nebo jako součást guláše nebo houbového aspiku. Věděli jste, že václavky jsou mírně jedovaté? Na jedovatosti ztrácí vařením či další tepelnou úpravou. Zajímavé jsou také svou velikostí. Největší zaznamenaný jedinec václavky smrkové (Armillaria ostoyae) se vyskytuje v národním parku Malheur v Oregonu, kde pokrývá plochu 10 km2. Právem je tak považován za největší houbu světa. 

Nejdražší houby světa

Asi nikoho nepřekvapí, že nejdražší houbou světa je bílý lanýž. Houba o velikosti nějakých 4 cm tě v luxusní restauraci přijde klidně i na 9 000 korun. A to není nic oproti unikátu, který byl vydražený v roce 2008. Obřího bílého lanýže kupec koupil za 300 000 dolarů!

Nejjedovatější houba není muchomůrka zelená

Pokud se někoho zeptáte na nejznámější a nejjedovatější houbu světa, pravděpodobně ti celkem sebejistě odpoví, že jde o muchomůrku zelenou. Ta je sice nejjedovatější houbou u nás a celkově se řadí na druhé místo, prvenství ale patří exponátu z Jávy - "čepičatce" Galerina sulciceps, která obsahuje dokonce 3-5x větší množství amanitinů než muchomůrka zelená.

Kdy (ne)rostou houby

Ideální podmínky pro houbaření nastávají tehdy, když jsou denní a noční teploty přibližně stejně vysoké. Optimální teplota pro růst hřibů je 15 až 20 stupňů. Pokud v jeden den zaprší a půda se zapaří, houby nejvíce porostou desátý den.

Houby posilují imunitu

Mykologové se svorně shodují na tom, že pravidelná konzumace (jedlých!) hub zvyšuje imunitu člověka. Mezi největší "životabudiče" patří hlíva ústřičná či houževnatec jedlý. Jejich velkou předností je pročištění organismu, trávicího ústrojí a nastartování metabolismu.