Výtrusy a otisky plodnic
Řada hub vystřeluje výtrusy do okolí
Výtrusy hub snadno přehlédneme, protože jejich velikost se pohybuje řádově v tisícinách milimetru. Houby je však chrlí v impozantním množství. Odhaduje se, že za rok vytvoří všechny houby světa výtrusy o celkové hmotnosti 50 milionů tun. Kdybychom je rovnoměrně rozprášili po povrchu Země, našli bychom na každém čtverečním milimetru tisícovku houbových výtrusů. Řada hub vystřeluje výtrusy do okolí a tyto mikroskopické projektily přitom naberou 10000krát vyšší zrychlení, než jakému čelí astronauti při startu raketoplánu. Výtrusy za to vděčí tenkému povlaku z cukrů, které nasávají vzdušnou vlhkost a bobtnají. Zvětšující se výtrus je v houbě stále víc namačkán a narůstající tlak ho nakonec vymrští do okolí. Na vzduchu výtrusy vyschnou a vítr je roznáší na velké vzdálenosti.
Postup výroby otisků plodnic (získání výtrusů)
Kloboukaté houby
- odříznout třeň
- klobouk položit na lesklou stranu alobalu (nebo jiný podklad) tak, aby lupeny/rourky směřovaly dolů
- klobouk přiklopit sklenicí nebo i s alobalem vložit do mikrotenového sáčku (kromě hnojníku ? rychle se rozkládá)
- nechat cca 24 hodin (nebo déle), než z klobouku vypadají výtrusy
Kotrč nebo Korálovec
- z plodnice odřezat plátky (u kotrče) / menší části (u korálovce) pokryté výtrusorodou vrstvou
- plátky / menší části plodnice položit na lesklou stranu alobalu výtrusorodou vrstvou dolů
- části plodnice přiklopit sklenicí nebo i s alobalem vložit do mikrotenového sáčku
- nechat cca 24 hodin (nebo déle), než vypadají výtrusy
Smrže, Ucháče a Chřapáče
- z alobalu (lesklou stranou dovnitř) omotat kolem klobouku volnou (aby se na vnitřním povrchu nesrážela voda) roličku a počkat do druhého dne nebo i déle, než vypadají výtrusy
Destice
- plodnici položit na lesklou stranu alobalu mističkou dolů
- přiklopit sklenicí nebo i s alobalem vložit do mikrotenového sáčku
- výtrusy vypadávají až při zavadání plodnice; nejlépe, odstraníme-li občas na chvilku sklenici a plodnici nepatrně nadzvedneme nad alobal