Pěstování podhoubí (mycelia) na Agaru

Každý houbař už jistě viděl podhoubí - spleť bílých vláken, kterým se říká hyfy a z nichž vyrůstají plodnice. Podhoubí lze pěstovat doma - například v Petriho misce. Po úspěšném naočkování mycelium rychle proroste kultivačním médiem a po asi 7 dnech vytvoří na jeho povrchu hrbolky, kterým se říká primordium - zárodečná hmota. Pokud mycelium a primordium třeba lesklokorky lesklé vysadíme do pilinového špalku, poměrně brzy získáme plodnice.


Potřeby pro pěstování

  • dezinfekce
  • Petriho misky
  • agar
  • výživné složky -  např. ječný slad a kvasnicový extrakt, k němuž lze přidat sojový protein
  • nerezová očkovací tyčinka (ideálně smyčka)

Postup:

Při inokulaci, stejně jako při zavařování ovoce, musíme dbát na čistotu a sterilizaci - jinak nám místo hub na agaru vyrostou mikrobiální kolonie.
  1. agarový bujon - protože samotný agar houbám výživu neposkytuje, musíme agar obohatit výživnou složkou, například ječným sladem a kvasnicovým extraktem, k němuž lze přidat sojový protein. Tyto přísady rozpustíme v horké vodě na agarový bujon.
  2. Petriho misky sterilujeme ve vodě varem
  3. Petriho misky IHNED po sterilizaci plníme agarovým bujonem (zahřátým na 100°C), přikryjeme víkem a dáme do lednice
  4. Ztuhnutí agaru  - agar v Petriho miskách necháme 20 hodin v lednici
  5. Připravíme si Výtrusy, ty získáme z čerstvého nebo suchého houbového materiálu a  nerezovou tyčinkou, kterou nejdříve sterilizujeme plamenem
  6. Při inokulaci (vložení výtrusů) víko Petriho misky zvedáme pomalu a pouze na nejkratší nutnou dobu. Víko pořád držíme nad agarem, aby dovnitř nenapadaly bakterie. Kultivujeme za pokojové teploty. Pokud jde všechno jak má, za několik dnů by nám v misce mělo vyrůst bílé mycelium dané houby. Na myceliu se brzy vytvoří také primordium. Bakteriální kolonie, s nimiž se jistě setkáte, se obvykle jeví jako průhledné, bílé, či barevné hrbolky na povrchu agaru. Plísně zpočátku vytvářejí mycelium podobné houbovému, na něm se ale brzy začnou tvořit zelené nebo černé plísňové výtrusy. Houby mají schopnost některé druhy bakterií z agaru "vykonkurovat", ale pokud by nám bakterie způsobovaly velké problémy, můžeme do bujónu přidat antibiotika (vypěstované mycelium a primordium z agaru samozřejmě jíst nebudeme). 

očkovací tyčinka (smyčka)

agar

Petriho misky

dezinfekce nástrojů

Co je Agar?

Agar (jinak též agar-agar nebo kanten) je přírodní polysacharid (lineární polymer galaktózy) s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas rodů Floridae a Gelidium. Používá se jako živné médium pro kultivaci mikroorganismů a rostlin. Taje při 96 °C a tuhne při 40 °C. Agar se používá také jako léčivý obvaz u domorodných kmenů.

V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek a v mnoha výrobcích asijských kuchyní od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty, různá želé, pudinky apod. Je známý i jako japonská želatina, kanten nebo E406. Agar je součástí cukrárenských želé. Umožňuje vytvářet tzv. vysoké vrstvy želé, jež dobře drží tvar při krájení. Výrobky obsahující agar jsou proto vhodné pro domácí přípravu extra vysoké vrstvy želé na dorty a zákusky.

V botanice se využívá při laboratorním množení orchidejí. Rovněž se využívá při výrobě papíru.