Mycelium jako náhražka cukru v potravinách

01.09.2020

V tisku vyšlo v poslední době dost článků o posedlosti potravinářů přidávat "bílý jed" - cukr - do nekonečné řady výrobků, i tam, kde bychom to naprosto nečekali: šunky, konzervy, polívky, tzv. dietních nízkotučných potravin atd. Důvodem jsou ale naše chuťové preference, v prvé řadě nelibost z některých chutí, které cukr potlačí nebo zcela eliminuje. Na prvním místě hořkost. Právě sem úspěšně zaútočil startup MycoTechnology z Colorada. Objevil a využil vlastnost neviditelných houbových buněk (mycelium) působit na našich chuťových pohárcích jako blokátor hořkosti. Spojil se s firmou působící v oboru nekalorických sladidel, která má zajistit globální rozšíření mycelia do potravinářského průmyslu jako náhražku cukru.

odkaz na článek: https://www.6dhub.cz/clanky/detail/mycelium-jako-nahrazka-cukru-v-potravinach/